Showing posts with label Pitta. Show all posts
Showing posts with label Pitta. Show all posts

Sunday, 12 February 2023

Malayan Banded Pitta ( Burung Pacat Belang Melayu)

Local name : Burung Pacat Belang Melayu  English name : Malayan Banded Pitta Scientific name : Hydrornis irena

The Malayan banded pitta (Hydrornis irena) is a species of bird in the family Pittidae. Other common names include the blue-tailed pitta, the Irene's pitta, the banded pitta and the Van den Bosch's pitta. It is found in Thailand, the Malay Peninsula and Sumatra. It was formerly considered conspecific with the Bornean and Javan banded pittas, together they were referred to as the banded pitta, but now they are considered to be separate species.

Bukit Rengit 07-09-2016






Thursday, 15 March 2018

Blue-winged Pitta (Burung Pacat Sayap Biru)

Local name : Burung Pacat Sayap Biru English name : Blue-winged Pitta Scientific name : Pitta moluccensis

The blue-winged pitta (Pitta moluccensis) is a passerine bird in the family Pittidae. It forms a superspecies with three other pittas, the Indian pitta (P. brachyura), the fairy pitta (P. nympha) and the mangrove pitta (P. megarhyncha). A colourful bird, it has a black head with a buff stripe above the eye, a white collar, greenish upper parts, blue wings, buff underparts and a reddish vent area. Its range extends from India to Malaysia, Indonesia, southern China and the Philippines. Its habitat is moist woodland, parks and gardens and it avoids dense forest. It feeds mainly on insects and worms. It breeds in the spring, building an untidy spherical nest on the ground, often near water and between tree roots. A clutch of about five eggs is laid and incubated by both parents, hatching after about sixteen days.

Taman Botani Negara : 20 . 02. 2023








Taman Botani Negara : 17 . 02. 2023




Taman Botani Negara : 30 . 01. 2018

Tuesday, 25 March 2014

Hooded Pitta (Gembala Pelanduk)

Local name : Gembala Pelanduk English name : Hooded Pitta Scientific name : Pitta sordida

The hooded pitta (Pitta sordida) is a passerine bird in the family Pittidae. It is common in eastern and southeastern Asia and maritime Southeast Asia, where it lives in several types of forests as well as on plantations and other cultivated areas. It is a green bird with a black head and chestnut crown. It forages on the ground for insects and their larvae, and also eats berries. It breeds between February and August, the pair being strongly territorial and building their nest on the ground. Incubation and care of the fledglings is done by both parents. The bird has a wide range, and the International Union for Conservation of Nature has assessed its conservation status as being of "least concern".

Taman Botani Negara : 17-02-2023



Taman Botani Negara : 15-02-2015







Taman Botani Negara : 21-03-2014